Bariéry zavádění udržitelných obalů v podnicích chemického průmyslu - Mikšovský, Filip (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na identifikaci klíčových bariér při zavádění nových inovací, týkajících se udržitelných obalů ve výrobních podnicích. V rámci literární rešerše jsou nejprve definovány základní pojmy, jako je udržitelný rozvoj nebo také udržitelné řízení dodavatelského řetězce. Dále byly pomocí literární rešerše identifikovány bariéry udržitelného dodavatelského řetězce a také bariéry týkající se udržitelného balení a jejich zavedení do dodavatelského řetězce. Následující část práce prezentuje výsledky primárního kvantitativního výzkumu u podniků, které se zaměřují na výrobu drogistického zboží a potravin. V rámci výzkumu byly identifikovány nejčastěji zaváděné inovace a také byla ověřována významnost jednotlivých bariér při zavádění inovací, týkajících se udržitelného balení. Součástí výzkumu je také identifikace rozdílů v zavedených inovacích a významnosti bariér při zavádění inovací, v závislosti na velikosti podniku a také oboru podnikání. Výsledky výzkumu mohou podnikům pomoci lépe pochopit klíčové oblasti pro inovace v udržitelném balení a vytvořit efektivní strategie pro jejich zavádění.
Barriers to Implementing Sustainable Packaging in Chemical Industry Companies
Keywords: udržitelný rozvoj; udržitelné obaly; udržitelné řízení dodavatelského řetězce; bariéry udržitelných inovací obalů; sustainable development; sustainable packaging; sustainable supply chain management; barriers to sustainable packaging innovation.