GBS infekce u novorozence - návrh standardu ošetřovatelské péče - Jiříčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem této bakalářské práce je GBS infekce u novorozence a návrh standardu ošetřovatelské péče. Řadí se mezi teoreticko - praktické bakalářské práce. Teoretická část práce je věnována streptokokové infekci novorozenců, co to streptokoky skupiny B jsou, jak se provádí screeningové vyšetření na přítomnost streptokoků skupiny B, jak se projevuje infekce streptokoky skupiny B u novorozence a jak u matky. Jaké onemocnění mohou streptokoky skupiny B způsobit, jak by se mělo přistupovat k ženě GBS pozitivní, nebo nevyšetřené na porodním sále, kdy zahájit antibiotickou profylaxi a jaká antibiotika jsou vhodná. V praktické části byl studován ošetřovatelský postup péče o novorozence, u kterého hrozí nebo již vznikla GBS infekce. Získané informace byly použity k sestavení návrhu standardu ošetřovatelské péče. S jeho pomocí bylo ověřováno, zda se v praxi dostatečně využívá doporučený postup České gynekologicko - porodnické společnosti týkající se léčby GBS v těhotenství a za porodu a České neonatologické společnosti týkající se péče o novorozence GBS negativních, pozitivních nebo nevyšetřených matek.
GBS infection in newborn - concept standard nursing care
Keywords: GBS; Streptococcus agalactiae; screening GBS infekce; rizikové faktory; antibiotická profylaxe; těhotenství; streptokoky skupiny B; GBS - group B Streptococcus; Streptococcus agalactiae; screening GBS in pregnancy; risc factors; antibiotik prophylaxic