Možnosti modelování extrémních škod - Štefaňaková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se věnuje modelování individuálních škod v neživotním pojištění. Cílem práce byl teoretický popis metod modelování extrémních škod a jejich praktická aplikace. Hlavní částí této práce je praktická ukázka na reálných údajích s využitím programu Microsoft Office Excel 2007 a statistického programového balíku Statgraphics Centurion XV.
Possibilities of Modelling of the Extreme Losses
Keywords: katastrofy; odhady parametrů; testy dobré shody; modelování extrémních škod; kvantilová funkce; pořádková statistika; metoda blokového maxima; metoda extrémů; zajištění; neživotní pojištění; catastrophes; estimation of parameters; goodness-of-fit tests; modelling of the extreme losses; quantile fiction; order statistics; method of block-maxima; peaks over threshold method; reinsurance