Příčně zatěžovaná válcová skořepina bez počátečních imperfekcí - porovnání numerické analýzy s experimentem - Voltr, Ondřej; Tomek, Petr (My University, 2022)
Úkolem probíhajícího výzkumu je určení vlivu počátečních imperfekcí na ztrátu stability příčně zatěžované válcové skořepiny. Článek popisuje probíhající druhou fázi experimentálního ověření, která aktuálně sestává z ověření nově vyrobených experimentálních vzorků. Z tohoto důvodu se tento článek zaměřuje pouze na variantu modelu bez úmyslně vytvořené počáteční imperfekce. Porovnávány jsou výsledky geometricky a materiálově nelineární numerické analýzy (GMNA) s výstupy zatěžování dvou experimentálních modelů v univerzálním zkušebním stroji. Měřítkem shody je pak hodnota mezního zatížení, při kterém dochází ke ztrátě stability posuzované příčně zatěžované válcové skořepiny. Dále je posuzován i průběh a shoda jednotlivých zatěžovacích křivek. Pokud bude potvrzena dostatečně blízká shoda výsledků numerických analýz s výstupy nových experimentálních vzorků, pak bude umožněn následující krok druhé fáze experimentálního ověření, který bude spočívat v realizaci experimentů vzorků s úmyslně vytvořenou geometrickou počáteční imperfekcí.
Laterally loaded cylindrical shell without initial imperfections - comparison of numerical analysis with experiment
Keywords: ztráta stability; experiment; MKP; válcová skořepina; sedlová podpora; loss of stability; experiment; FEM; cylindrical shell; saddle support