Mitochondriální cílení sloučenin - Málková, Simona (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce je zaměřena na popis struktury a funkce mitochondrií. Dále jsou popsány typy transportu látek do buněk a je zmíněno několik strategií mitochondriálního cílení. V hlavní části jsou charakterizována léčiva pro cílení na mitochondrie, konkrétně jejich kategorie podle účelu použití a mechanismu účinku v mitochondriích. Nakonec jsou uvedena různá mitochondriální onemocnění a jejich terapie s konkrétními příklady používaných léčiv.
Mitochondrial targeting of compounds
Keywords: mitochondrie; vnější a vnitřní mitochondriální membrána; sloučeniny a léčiva cílící na mitochondrie; mitochondriální onemocnění; mitochondria; outer and inner mitochondrial membrane; mitochondria-targeting compounds and drugs; mitochondrial diseases