Adaptivní anténní systémy pro pasivní radiolokaci - Hnilička, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá návrhem adaptivního anténního systému pro pasivní radiolokátor. Práce si klade za cíl redukci počtu anténních elementů se zachováním hodnoty úhlové rozlišovací schopnosti. Pro dosažení tohoto cíle je vybrán a popsán koncept aplikace řídkých anténních řad využívajících progresivních metod signálového zpracování, který se jeví jako perspektivní v dané oblasti. Práce se ve své úvodní části podrobně věnuje problematice výběru vhodné techniky a optimalizace syntézy řídkých anténních řad. Dále jsou představeny metody adaptivního určování směru příchodu signálu využívající ekvidistantní a řídké řady, které jsou následně analyzovány. Závěrem je pro vybraný koncept řídké řady provedeno experimentální ověřovací měření za pomocí radarového demonstrátoru, kde dosažené výsledky jsou statisticky vyhodnoceny a porovnávány s výsledky měření s ekvidistantní řadou o stejného počtu anténních elementů.
Adaptive antenna systems for passive radar
Keywords: anténa; pasivní radiolokace; řídká anténní řada; konvexní optimalizace; rozlišovací schopnost; kompresní snímání; CS-MVDR; antenna; passive radar location; sparse antenna array; convex optimization; angular resolution; compressive sensing; CS-MVDR