Modelování bonity obcí pomocí hierarchických struktur fuzzy inferenčních systémů - Černohorská, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá modelováním bonity obcí pomocí hierarchických struktur fuzzy inferenčních systémů. Vstupní parametry modelů tvoří 12 parametrů z toho jsou 4 ekonomické, 3 dluhové a 5 je finančních. Tyto parametry jsou statistické údaje 452 obcí Pardubického kraje. Výstupem modelů je zatřídění obcí do 7 tříd podle jejich bonity. V teoretické části je popsána bonita a její ohodnocování, návrhy jednotlivých parametrů ratingu obcí, struktura fuzzy inferenčních systémů a charakteristika hierarchických struktur. V MATLAB\Simulink jsou tvořeny tři modely hierarchických struktur. Kaskádní model, stromový model a kombinace obou. Všechny modely jsou tvořeny pomocí fuzzy inferenčního systému (FIS) typu Mamdani.
Modelling of municipal rating by hierarchical structures of fuzzy inference systems
Keywords: municipalities; fuzzy inference systems; bonita obcí; rating obcí; fuzzy inferenční systémy; MATLAB