Vyšetrovanie havárií v chemickom priemysle - Kuracina, Richard (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá aplikací systematických technik vhodných pro vyšetřování havárií v chemickém průmyslu v České republice. V úvodu je uvedena diskuse o vyšetřování nehod ve světě a v České republice. Moderní vyšetřovací metody nehod jsou založené na systematických technikách. Pro práci byla vybraná systematická technika vyšetřování nehod poskytující kořenové příčiny. Samotná práce je zaměřená na metodu Management Oversight and Risk Tree - MORT. V rámci práce byl vytvořen nástroj MORT WorkSheet, který ulehčuje a zjednodušuje praktickou aplikaci metody MORT. Praktická část se zabývá vyšetřováním vybraných nehod pomocí MORT WorkSheet. Výsledky vyšetřování jsou v závěrečné části práce. V závěru jsou diskutované přínosy metody MORT nejen vzhledem k tradičnímu vyšetřování nehod a k ostatním vyšetřovacím technikám, ale též i vyšetřování nehod v chemickém průmyslu.
Investigation of accidents in the chemical industry
Keywords: nehody; chemické havárie; příčiny