Počátky a současnost sociální práce a sociální prevence na příkladu jednoho z prvních nízkoprahových klubů v ČR - Žežula, Jan (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce pojednává o Nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež (dále jen NZDM) a faktorech s tím spojených. V návaznosti na NZDM teoreticky popisuje pojmy jako sociální práce, sociální prevence a streetwork. Okrajově také nastiňuje systém financování neziskového sektoru. Empirická část, která se prolíná celou prací a není viditelně oddělena, rozebírá historii sociální práce a prevence v ČR, popisuje okolnosti a faktory založení jednoho z prvních "nízkoprahových" klubů u nás a osobní zkušenosti autora s tímto zařízením.
Beginnings and present state of social work and social prevention shown on example one of the first low-threshold clubs in the CR
Keywords: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; sociální práce; sociální prevence; sociální asistenti; streetwork; Low threshold devices for children and young adults; social work; social prevention; social assistants; streetwork