Pohled mladých lidí na nesezdaná soužití a na manželství - Valášková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce popisuje zásadní změny sňatkového chování po roce 1989. Jádrem bakalářské práce je nesezdané soužití. Pozornost je věnována i manželství a především jeho změnám ve vnitřní struktuře. Zmíněny jsou další alternativy partnerského uspořádání, a to singles a living apart together (spolu, ale odděleně). Práce pojednává také o mimomanželské plodnosti, která souvisí s nárůstem nesezdaného soužití a snižující se sňatečností.
The view of young people on unmarried couples and marriage
Keywords: Unmarried cohabitation; marriage; non-marital fertility; nuptial behaviour; nesezdaná soužití; manželství; mimomanželská plodnost; sňatkové chování