Hořepničtí měšťané ve světle svatebních smluv z 18. století - Smržová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce je věnována dějinám města Hořepník do roku 1848 a z větší části svatebním smlouvám v této lokalitě v letech 1671-1800. Je řešena otázka charakteru svatebních smluv, nastíněna problematika věna. Práce se též zabývá postavením vdov a vdovců ve společnosti.
The Inhabitants of Hořepník in the wedding contracts from 18 century
Keywords: Hořepník; svatební smlouvy; společenský život; vdovství; 18. století