Temná léta dětství aneb prusko-rakouská válka, první světová válka, druhá světová válka a dětství na Královéhradecku - Košťálová, Iva (Univerzita Pardubice, 2009)
Hlavním cílem diplomové práce je zjistit, jak a do jaké míry ovlivňovaly válečné konflikty životy dětí na Královéhradecku. Nejprve práce zjišťuje, jaký byl život dětí kolem roku 1866 a jak na něj pak prusko-rakouská válka, která se okolí Královéhradecka přímo dotkla, zapůsobila, popřípadě jak ho změnila. Dále se zabývá obdobím první světové války a posledním zkoumaným obdobím je čas druhé světové války. V tomto případě jsou kromě literatury a archivních pramenů využity i metody orální historie. Diplomová práce je rozdělena do třech velkých kapitol, jenž odpovídají třem rovinám, ve kterých jsou zkoumány životy dětí. První část se věnuje škole, která pro děti v tomto věku byla jakýmsi druhým životem. Pokouší se zjistit, do jaké míry bylo vzdělávání válkou ovlivněno. Druhá kapitola se zabývá zdravotním stavem dětí, jenž se v dobách válečných konfliktů bezesporu zhoršoval. V poslední části jsou představeny organizace a nadace věnující se sociální péči a pomoci dětem a válkou postiženým oblastem.
Dark years of childhood or Austro-Prussian War, World War I, World War II and children in Hradec Králové
Keywords: Děti; dětství; válečné konflikty; sociální péče; Vzdělávání; zdravotní stav; Children; childhood; armed conflicts; welfare; Education; Health