Schizofrenie - Paznochtová, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na onemocnění schizofrenie. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část ve čtyřech kapitolách vymezuje základní definice schizofrenie. Obecně popisuje historii onemocnění, vznik a příčiny, průběh nemoci, vlivy, příznaky a důsledky onemocnění. Poskytuje základní rozdělení a popis jednotlivých typů schizofrenie, léčbu a diagnostiku. Dále popisuje kvalitu života nemocného Praktická část je zaměřena na genetický výzkum, využití DNA a rozvoj genetiky v psychiatrii. Shrnuje finanční nároky na léčbu schizofrenie a poskytování státního finančního příspěvku na péči o nemocného. Součástí této části je dotazníkové šetření sebeposouzení kvality života každého jedince. Tato část zhodnocuje subjektivní vnímání schizofrenie u vybraných jedinců v daném prostředí. Zahrnuje průzkum, analýzu dat, interpretaci výsledků a doporučení dalších možností při podchycení vlivu bezprostřední nálady nebo krátkodobých změn nemocných jedinců. Hlavním cílem bakalářské práce je poskytnout ucelený přehled a základní informace o schizofrenii. Poukázat na možnosti prevence tohoto onemocnění včetně poskytnutí komplexní péče.
Schizophrenia
Keywords: Diagnostics; genetics; quality of life; treatment; schizophrenia; types of schizophrenia; using DNA research; antipsychotics; schizofrenie; diagnostika; genetika; léčba; kvalita života; typy schizofrenie; využití DNA; výzkum; antipsychotika