Monitorování obsahu Fe, Mn a Al v pitných vodách - Machková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této práce bylo zjistit jaké množství železa, manganu a hliníku obsahují pitné vody ve Dvoře Králové nad Labem a okolí a jak moc přesahují dané normy. V úvodu jsou zmíněny právní předpisy pro kvalitu pitných vod v České Republice, prvky obsažené v pitných vodách a jejich limity. Teoretická část přibližuje metody AAS a ICP a jejich jednotlivé části přístroje. V experimentální části je uvedeno, jak bylo postupováno při odběru vzorků a přípravě kalibračních roztoků. V závěru této práce je vyhodnocení rizikových lokalit, které v průběhu celého roku vykazovaly zvýšené koncentrace sledovaných kovů.
Monitoring the content of Fe, Mn and Al in drinking water
Keywords: AAS; ICP; mangan; železo; hliník; AAS; ICP; manganese; iron; aluminum