Borofosfátová skla barnatá modifikovaná oxidem niobičným - Truhlářová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Byla studována borofosfátová skla barnatá ve dvou kompozičních řadách (100-x)[0,5BaO-0,1B2O3-0,4P2O5]-xNb2O5 s obsahem 0-40 mol% Nb2O5 a v řadě 80[0,5BaO-yB2O3-(0,5-y)P2O5]-20Nb2O5 s obsahem y = 0-0,25 B2O3. U připravených skel byly měřeny základní fyzikální parametry a studováno jejich termické chování.
Barium borophosphate glasses modified with niobium pentoxide
Keywords: borofosfátová skla; krystalizace; termická analýza; rentgenová difrakční analýza; ramanova spektra; NMR spektroskopie; borophosphate glasses; crystallisation; thermal analysis; X-ray diffraction analysis; raman spectroscopy; NMR spectroscopy