Analýza nikotinu v tradičních a alternativních nikotinových produktech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie - Makovičková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením nikotinu v tradičních a alternativních nikotinových produktech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky nikotinu, včetně pozitivních a negativních účinků na lidské zdraví. Dále jsou zde zmíněny separační metody používané k analýze nikotinu. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci extrakčních a separačních podmínek nikotinu pomocí HPLC. Optimalizovaná metoda byla následně validována a aplikována na reálné vzorky nikotinových produktů, přičemž bylo porovnáváno jejich deklarované množství s experimentálně zjištěnými hodnotami.
Analysis of nicotine in traditional and alternative nicotine products using high performance liquid chromatography
Keywords: nikotin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; tabákové výrobky; nikotinové produkty; optimalizace; nicotine; high-performance liquid chromatography; tobacco products; nicotine products; optimization