Studium heterogenní fotolýzy fenolů pro jejich odstranění z odpadních vod - Brožová, Monika (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá studiem heterogenní fotokatalýzy fenolů ve vodném prostředí. U komerčních fenolů (bisfenol A a triclosan) byla změřena jejich UV/VIS spektra a byly stanoveny molární absorpční koeficienty. V ponorném prstovém reaktoru byla provedena fotochemická degradace fenolů, za přítomnosti oxidu titaničitého jako katalyzátoru. Fenoly byly ozařovány pomocí polychromatického záření vysokotlaké rtuťové lampy. Polychromatické záření dopadající do reaktoru bylo změřeno ferrioxalátovou aktinometrií (v intervalu 220-700 nm). Bisfenol A byl degradován ve vodném roztoku při různém pH a triclosan v alkalickém vodném roztoku (pH = 12). Průběh fotolýz byl sledován pomocí HPLC. Byla vyhodnocena kinetika a odhadnuta účinnost fotolýzy pro bisfenol A.
The study heterogeneous photolysis phenols for their removal from wastewater
Keywords: fenoly; bisfenol A; triclosan; oxid titaničitý; fotochemická degradace; phenols; bisphenol A; triclosan; titanium dioxide; photochemical degradaion