Proaromatické elektron donory na bázi 1,4 dihydropyridinu - Holíková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Byla provedena literární rešerše zabývající se problematikou proaromatických elektron donorů na bázi 1,4-dihydropyridinu. Nejprve byly popsány obecné vlastnosti push-pull sytémů. Dále byly uvedeny syntézy proaromatických elektron donorů na bázi thiofenu, 2H- a 4H-pyranu. Největší část byla věnována syntéze proaromatických elektron donorů na bázi 1,4-dihydropyridinu, které mohou být použity jako součást push-pull molekul. V experimentální části byla studována syntéza proaromatického elektron donorního derivátu 1,4-dihydropyridinu, konkrétně 4-(1-pentylpyridin-4(1H)-yliden)cyklohexa-2,5-dienononu. K syntéze bylo využito více možností přípravy s ohledem na optimalizaci reakční cesty. Struktura a čistota všech sloučenin byla ověřena pomocí TLC, bodů tání, NMR a HR-MALDI-MS spekter.
Proaromatic electron donors based on 1,4 dihydropyridine
Keywords: 1,4-dihydropyridin; proaromatické elektron donory; chromofor; Knoevenagelova kondenzace; Wittigova reakce; 1,4-dihydropyridine; proaromatic electron donors; chromophore; Knoevenagel condensation; Wittig reaction