Lidský činitel a jeho vliv na rozvoj regionu - Matěja, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2015)
Disertační práce se věnuje lidskému činiteli a jeho vlivu na rozvoj regionu. Zkoumá produkční a spotřební roli lidského činitele, problematiku lidského kapitálu, demografickou strukturu a dynamiku obyvatelstva i současný trend demografického stárnutí. Regionální rozvoj, jeho koncepty a teorie jsou diskutovány v rámci regionalistiky i regionální ekonomie. Jsou řešeny příčiny vzniku, motivy existence i další souvislosti regionální politiky. Stěžejní část se zaměřuje na hledání vazeb mezi produkční, spotřební, znalostní, populační a prostorovou rovinou lidského činitele na jedné straně a vybranými parciálními charakteristikami rozvoje regionu na straně druhé. Disertační práce přináší odpovědi na otázky vlivu lidského kapitálu na ekonomickou výkonnost a délku života obyvatel regionu, ekonomickou opodstatněnost současného akcentu kladeného na terciární vzdělání, vazeb vybraných demografických indexů na ekonomickou výkonnost a vlivu disponibilního důchodu domácností na dynamiku obyvatelstva.
Human factor and its influence on development of region
Keywords: lidský činitel; regiony; regionální rozvoj; regionální politika; produkční a spotřební role; lidský kapitál; struktura a dynamika obyvatelstva.; human factor; regions; regional development; regional policy; production and consumption role; human capital; population structure and dynamics.