Analýza opotřebení olejů a jimi mazaných součástí - Soukenka, Michal (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce je věnována možností využití moderních instrumentálních metod (infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a analytické ferrografie) v tribotechnické diagnostice silničních vozidel, zejména v oblasti sledování opotřebení olejů a jimi mazaných součástí. Hodnocení technického stavu sledovaných mechanických soustav je doplněno analýzou olejových filtrů. Pro studium morfologie částic vyseparovaných z obejových filtrů byla použita rastrovací elektronová mikroskopie.
Analysis of the used oils and them lubricated components
Keywords: Silniční vozidla; tribotechnická diagnostika; motorové oleje; mazání; spektrometrie; ferrografie; rastrovací elektronová mikroskopie