Analýza organických kyselin v medovině - Kříž, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu karboxylových kyselin v medovinách. V teoretické části jsou popsány fyzikálně-chemické vlastnosti karboxylových kyselin a možnosti jejich stanovení ve vzorcích potravin, včetně možnosti úpravy vzorku před analýzou. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC metody pro stanovení kyselin ve vzorcích medovin a izolací kyselin pomocí SPE. Dále jsou v této práci prezentovány výsledky vlastního stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích medovin.
Analysis of organic acids in mead
Keywords: medovina; organické kyseliny; kapalinová chromatografie; extrakce; mead; organic acids; liquid chromatography; extraction