Sociální stratifikace vybrané romské osady v oblasti severního Gemeru, ve vztahu k rituální čistotě. - Pavlíček, Petr (Univerzita Pardubice, 2012)
Hlavním tématem předkládané bakalářské práce je vztah sociální stratifikace vybrané romské osady s institutem rituální čistoty. V konceptu rituální čistoty spatřuje autor jeden z nejvýznamnějších faktorů určujících vztahy mezi jednotlivci a skupinami ve vybrané osadě. Autor rovněž poukazuje na souvislosti mezi institutem rituální čistoty a stratifikací osady dle rodového principu.
Social stratification of a selected Roma village in the area of northern Gemer in relation to ritual purity.
Keywords: Romové; sociální stratifikace; rituální čistota; rodový princip; Roma; social stratification; ritual purity; ancestral principle