Rhetorical Devices in the Speeches of Martin Luther King, Jr. - Vokálová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce zobrazuje postupný vývoj rétoriky Martin Luthera Kinga. Byly vybrány čtyři konkrétní projevy z let 1954, 1957, 1963 a 1967 tak, aby byly reprezentativními vzorky znázorňující měnící se techniky přesvědčování. Nejprve je zachycena Americká politická rétorika v polovině 20. století, následně je popsána typologie řečnických figur a dalších prostředků a poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na tradiční rétoriku Baptistů na jihu Spojených států amerických. Jádrem práce je analýza projevů z hlediska použití odkazů k Bibli, četnosti a druhů řečnických trop, preference osobních zájmen a dominanci buď činných či stavových sloves. Aby byl jasně vymezen Kingův unikátní styl řečnictví, jsou jeho projevy porovnány k projevům dalších významných osob Černošského hnutí.
Řečnické prostředky v projevech Martina Luthera Kinga, Jr.
Keywords: rhetoric; the Civil Rights Movement; King; persuasion; nonviolence; power; rhetorical devices; the Bible; rétorika; Černošské hnutí za lidská práva; Martin Luther King, Jr.; řečnické prostředky