Dopady pandemie Covid-19 na poskytování sociálních služeb v azylovém domě pro matky s dětmi - Malinová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou poskytování služeb v azylových domech pro matky s dětmi a jejich změnami za doby Covidových opatření. Práce se skládá ze dvou částí, přičemž v teoretické části budou popsány sociální služby jakožto forma pomoci v nepříznivé životní situaci a dále pak jednotlivě nepříznivé situace charakterizovány. Práce se dále věnuje problematice sociálního bydlení, ve které se již vymezují Azylové domy v České republice, jejich legislativa a druhy. Azylové domy pro matky s dětmi jsou charakterizovány v následující kapitole, která popisuje cílovou skupinu a metody práce s klienty tohoto zařízení. V závěru teoretické části jsou vymezena jednotlivá Covidová opatření, která měla největší dopad na poskytování sociálních služeb, jejichž součástí je i časová osa těchto opatření. Praktickou část práce tvoří kvalitativní výzkum, který probíhal formou strukturovaných rozhovorů se zaměstnanci a klienty vybraných Azylových domů na téma poskytování služeb v průběhu proticovidových opatření.
Impact of the Covid-19 pandemic on the provision of social services in a shelter for women and children
Keywords: sociální služby; azylový dům pro matky s dětmi; sociální bydlení; nepříznivá životní situace; social services; shelter for mothers with children; social housing; unfavorable life situation