Recyklovatelné katalyzátory pro palladiem katalyzované reakce - Hrubeš, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a možnostmi recyklace katalyzátorů při palladiem katalyzovaných reakcí. V teoretické části jsou přiblíženy C-H aktivační a cross-coupling reakce, u nichž je zkoumána možnost recyklace. Stěžejní část rešerše se věnuje historii a vývoji heterogenní katalýzy a zejména imobilizaci palladia na různých typech nosičů. V praktické části jsou otestovány nové způsoby kotvení palladia, a to jednak na silikou obalených magnetických nanočásticích Fe3O4, jednak na funkcionalizované Merrifieldově pryskyřici. Práce popisuje nový způsob syntézy těchto nosičů, testuje jejich schopnosti koordinovat palladium a prověřuje účinnost těchto katalyzátorů při cross-coupling reakcích.
Recyclable catalysts for paladium catalyzed reactions
Keywords: C-H aktivace; cross-coupling; recyklovatelné katalyzátory; palladium; C-H activation; cross-coupling; reusable catalyst; palladium