Problematika výživy u onkologicky nemocných se stomiemi trávicího traktu - Bohušová, Soňa (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce je svým zaměřením určena pro lepší informovanost laické veřejnosti, zejména pacientům se stomií na trávicím traktu. Odborné veřejnosti poskytne orientaci v problematice pro další speciální studium. Diplomová práce se zabývá výhradně onkologickými pacienty, jejich výživou a případnými komplikacemi, které mohou ovlivnit život onkologicky nemocného se stomií. Teoretická část obsahuje čtyři kapitoly, ve kterých je shrnuta historie stomií, začátky operačních technik, ale i názory na péči o stomii. Dále je uvedena anatomie a fyziologie trávicího traktu. V části o stomiích samotných je uvedeno jejich rozdělení a onkologická onemocnění vedoucí k volbě použití stomie a komplikací,které mohou po vytvoření stomie vzniknout. Čtvrtá kapitola se zabývá změnami v metabolismu onkologicky nemocných, rozdělením způsobu výživy v průběhu onkologické terapie, ale i po jejím ukončení a zásadami stravování u onkologicky nemocných. Praktická část se zabývá vyhodnocením výzkumu, který byl prováděn dotazníkovou formou u 52 pacientů se stomií na trávicím traktu.
Nutrition problem in cancer patients with stomas on alimentary tract
Keywords: stomie; výživa; onkologičtí pacienti; stoma; nutrition; cancer patients