Dopad letecké dopravy na životní prostředí - Verner, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato diplomová práce pojednává o vlivu letecké dopravy na životní prostředí. Ukazuje jaký dopad má provoz letadel na letišti, v jeho blízkosti a dopad letadel pohybujících se ve velkých výškách při svých transkontinentálních letech. Práce poukazuje i na dopad samotných letišť a leteckých dopravců na znečišťování nejen ovzduší, ale i vody a půdy. Převážná část práce je věnována hluku letecké dopravy a zvláště pak emisím leteckých motorů, jakým způsobem je tato problematika řešena, jaké existují a jaké jsou v současnosti připravované záměry k jejich omezování a snižování.
Environmental impact of Air transport
Keywords: Letecká doprava; Životní prostředí; Emise; CAEP; RVSM; SES; Open Sky; Air transport; Environment; Emissions