Historie katalýzy - od kamene mudrců k G. Ertlovi - Vaculík, Jan (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této bakalářské práce je v první řadě shrnout historický vývoj představ o fungování a principu katalýzy. V bakalářské práci jsou představeny nejvýznamnější osobnosti, které se zasloužili o největší rozvoj katalýzy. V přehledu historického vývoje průmyslové katalýzy je pozornost soustředěna na historické milníky v inovaci a technologii těžby a zpracování ropy jako jednoho z nejdůležitějších odvětví průmyslové chemie. Závěrečná část práce je věnována životu a dílu současného držitele Nobelovy ceny - Gergarda Ertla
History of catalysis - from Philosopher‘s Stone to the G. Ertl
Keywords: katalýza; historie; Faraday; Davy; Berzelius; Thénard; ropa; enzymy; Ertl; Nobelova cena; catalysis; history; crude oil; enzymes; Nobel prize