Architektura peněžních ústavů v severních Čechách v období 1880-1948 - Lauerová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá zmapování a vylíčení proměny architektury budov peněžních ústavů v regionu severních Čech v období 1880–1948. V rámci bádání se ve zpracovaném katalogu představí výběr nejzajímavějších severočeských staveb a jejich tvůrců. Pozornost se zaměří také, jak se nacionalismus promítl do umělecké ikonografie finančních institucí.
Architecture of the Financial Institutions in Northern Bohemia in the Period 1880-1948
Keywords: peněžní ústavy; architektura; 1881-1948; severní Čechy; nacionalismus; financial institutions; architecture; 1880-1948; Northern Bohemia; nationalism