Monitoring zvláště chráněných druhů rostlin na antropogenně ovlivněných plochách 1. a 2. zóny KRNAP ve východních Krkonoších - Petrásová, Simona (Univerzita Pardubice, 2006)
Campanula bohemica HRUBY (zvonek český) je krkonošský endemit, který roste v tundrové oblasti hor. Zkoumaný taxon zaujímá areál jen v Krkonoších asi od 800 do 1500 m n.m. Nížinný druh Campanula rotundifolia v KRNAP zasahuje v současné době i do subalpínského stupně. Oba druhy se v Krkonoších setkávají, přestože má každý své hlavní rozšíření v jiných nadmořských výškách. Práce se zabývá podmínkami, které endemitní druh ke svému životu potřebuje, ve kterých ekosystémech roste a které lidské aktivity ovlivňují jeho stabilitu či nestabilitu v krkonošských společenstvech.
Keywords: Campanula bohemica; Campanula rotundifolia; Krkonoše; fytocenologie