Testování vlivu vnitřních vad na únavovou pevnost hliníkových slitin - Koudelka, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá testováním vlivu vnitřních vad na únavovou pevnost a životnost hliníkových slitin. Je zde popsán napěťový přístup k únavě materiálu součástí s vruby. V praktické části je zkoumán vliv vrubů na únavovou pevnost a životnost. Dále je zde popsána delaminace hliníkových slitin, její lomové chování a hodnocení metalografických výbrusů hliníkových součástí.
The testing procedure influence inherent defects on fatigue stronghold of aluminium composition
Keywords: Aluminum; fatigue; quality assessment aluminous alloies; heat treatment; precipitation; curing; hliníky; únava; hodnocení jakosti hliníkových slitin; tepelná zpracování; precipitace; vytvrzování