Sledování účinnosti a tolerance vybraných inovativních léčivých přípravků v onkologii - Rášová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá sledováním účinnosti a tolerance vybraných inovativních léčivých přípravků u žen s karcinomem prsu. V teoretické části je charakterizována problematika karcinomu prsu, popsána jeho epidemiologie, rizikové faktory, histopatologie, symptomatologie, diagnostika, TNM klasifikace a prognostické faktory. Následuje kapitola terapie karcinomu prsu, která je rozdělená na lokoregionální a systémovou terapii. Další kapitola je zaměřena na podávání vybraných inovativních léčivých přípravků. V poslední kapitole je shrnuta ošetřovatelská péče o ženu s karcinomem prsu. Výzkumná část je zaměřena na zhodnocení výskytu kardiotoxicity u žen s karcinomem prsu, po podání cílené terapie trastuzumabem v neoadjuvatním, adjuvantním a palitiativním režimu.
Monitoring the efficacy and tolerance of selected innovative medicinal product in oncology
Keywords: karcinom prsu; cytostatická léčba; cílená léčba; trastuzumab; kardiotoxicita; breast cancer; cytostatic therapy; targeted therapy; trastuzumab; cardiotoxicita