Zavedení blotovacích technik pro detekci biomarkerů Alzheimerovy choroby - Kašparová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá zavedením blotovacích technik (Dot-Blot, 1-D a 2-D Western Blot) a isoelektrické fokusace v kombinaci s následnou blotovací technikou a imunochemickou detekcí pro biomarkery Alzheimerovy choroby (AD), konkrétně A 1-42 a celkového tau proteinu. Součástí práce je optimalizace dílčích vybraných separačních a analytických metod v kombinaci s různými způsoby detekce kolorimetrie, chemiluminiscence) a porovnání citlivostí daných detekcí pro jednotlivé metody a biomarkery. Chemiluminiscence jako nejcitlivější detekce je poté použita k průkazu biomarkerů AD získaného z reálného biologického vzorku (CSF) pomocí vysoce účinné metody 2-D elektroforézy.
Implementation of blotting techniques for detection of biomarkers of Alzheimer's disease
Keywords: Alzheimerova choroba; Amyloid beta; Tau protein; Dot-Blot; Western Blot; 2-D elektroforéza; Alzheimer's disease; 2-D electrophoresis