Základní charakteristika polyanilinových solí jako pigmentů pro organické povlaky - Kohl, Miroslav; Kalendová, Andréa (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá studiem polyanilinových solí, jako potenciálních antikorozních pigmentů. Základní charakterizaci bylo podrobeno pět syntetizovaných polyanilinových solí. Polyanilinové sole byly připraveny oxidační polymerací anilínu v prostředí anorganických i organických kyselin. Z anorganických kyselin byla použita kyselina sírová, kyselina fosforečná a kyselina chlorovodíková. Z organických kyselin byla použita kyselina 5-sulfosalicylová a p-toluensulfonová. Jako oxidovadlo byl použit peroxodisíran amonný. Polyanilinové sole byly podrobeny měření hustoty a stanovení olejového čísla. Na základě těchto výsledků byla vypočítána kritická objemová koncentrace polyanilinových solí, což je velmi důležitý parametr pro formulaci organických povlaků. Polyanilinové sole byly podrobeny rentgenové difrakční analýze a dále byla změřena velikost a elektrická vodivost. Tvar částic byl zkoumán z mikrofotografií, které byly pořízeny elektronovým mikroskopem. Dále byly mikroskopií atomárních sil zkoumány filmy polyanilinových solí, které byly v průběhu oxidační polymerace vyloučeny na vložených skleněných panelech. Konkrétně byla zkoumána střední kvadratická hrubost filmů a jejich topografie.
Basic characteristics of polyaniline salts as pigments for organic coatings
Keywords: Vodivý polymer; polyanilin; polymerace; Conductive polymer; polyaniline; polymerization