Restaurování nástěnné malby v kapli sv. Barbory na Státním hradě Grabštejn a restaurátorský zásah na sejmutém figurálním transferu ze zaniklého kostela v Doupově - Ševčíková, Patricie (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je rozdělena na dva díly. Díl A je věnován restaurování části nástěnných maleb v kapli sv. Barbory na SH Grabštejn, na které byl v minulosti aplikován nevyhovující zpevňující roztok. Díl B je věnován restaurování již sejmutého transferu ze zaniklého kostela v Doupově, u kterého bylo v 50. letech 20. století provedeno přelepení barevné vrstvy směsí polyvinilacetátu, která se v průběhu let stává problematicky odstranitelnou. Oba dva díly této bakalářské práce se převážně věnují problematice nevhodně použitých novodobých materiálů při procesu restaurování v minulosti.
Restoration of the wallpainting in the chaple Barbara at the state castle Grabstejn and restoration intervention removed figural transfer from defunct church in Doupov
Keywords: restaurování; barevná vrstva; fixáž; analýzy pigmentů; analysis of pigments; restoration; color layer; fixing