Katalog posledních roubených vesnických staveb na severním Benešovsku - Fábik, Ernest (Univerzita Pardubice, 2010)
Anotace Tématem této diplomové práce je průzkum a dokumentace posledních roubených vesnických staveb v severním Benešovsku ve Středočeském kraji. Výsledky terénního průzkumu jsou shrnuty do podoby stavebního katalogu. Práce je rozdělena do osmi kapitol. Po úvodu následuje seznámení s použitými prameny, literaturou, užitými metodami a skladbou práce. Ve třetí kapitole krátce charakterizuji zvolené území z geografického, historického a sídelního hlediska. Následuje katalog objektů, který je rozdělen dle jejich funkce na: vesnické domy, stodoly a sýpky. Popis každé položky v katalogu je rozdělen do čtyř částí. První popisuje polohu a základní charakteristiku obce, druhá si všímá situace objektu v mapových pramenech, následuje popis objektu a jeho datování a hodnocení. Za textem pokračují mapové přílohy, obrazové přílohy a půdorysné zaměření objektu v měřítku 1: 100. Vzácné či zajímavé konstrukce jsou popsány ve třech exkurzech. Jedná se o tesařské značky, dřevěné zámky a závory a "šroubové zámky". Pro každý typ objektu je na konci práce vytvořeno krátké shrnutí.
A catalog of the last wooden rustic constructions in the northern parts of the region of Benešov
Keywords: roubené stavby; vesnice; vesnický dům; stodoly; sýpky; dřevěné zámky a závory; timbering constructions; village; village houses; barns; granaries; wooden locks and latches