Dualismus v dialogu Faidón - Orendáčová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2015)
Dialog Faidón je dualistický. Dualismus ve Faidónu v sobě skýtá několik hledisek - je to hledisko epistemologické, antropologické, ontologické a etické. Po podrobném zkoumání vychází najevo, a to i přes bohatou diskusi epistemologických problémů -, že nejvýznačnější formou pro Platóna je forma etická. Dvě největší zla, v jejichž ohrožení je lidská duše nebezpečí tělesné zaslepenosti a misologie -, jsou nejenom epistemologickými úskalími, ale také úskalími etickými. Má-li se duše stát dobrou duší, pak tato nebezpečí musí překonat. Duše tato zla překoná tehdy, bude-li náležitě přemýšlet a uvažovat, tedy bude-li následovat logos.
Dualism in the Dialogue Phaedo
Keywords: dualism; epistemology; anthropology; ontology; ethics; knowledge; truth; dualismus; epistemologie; antropologie; ontologie; etika; poznání; pravda