Mínójské náboženství - Zikmundová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá mínójskou civilizací a náboženstvím v době bronzové. Část práce přináší shrnutí archeologických pramenů a stručný historickokulturní popis doby mínójské. Stěžejní část práce je věnována mínójskému náboženstvím a jeho aspektům. Cílem práce je pokusit se o základní charakteristiku a funkci jednotlivých božstev, popsat některé rituály, které je možno zrekonstruovat na základě archeologických dokladů a charakterizovat aktéry těchto rituálů včetně jejich úloh. Dále popis významných náboženských symbolů, některých kultovních předmětů a kultovních míst.
Minoan Religion
Keywords: mínójské náboženství; mínójská civilizace; Kréta; minoan religion; minoan civilization; Crete