Vývoj a validace HPLC metody pro stanovení vybraného barviva za účelem ekotoxikologického testování - Štěpánková, Anna; Kořínková, Jaroslava; Nývltová, Zora; Volková, Jana (Univerzita Pardubice, 2016)
Příspěvek se zabývá vývojem a validací metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie za účelem testování barviva Acid Black 26. Metoda slouží jako analytická podpora pro ekotoxikologické testování na sladkovodních řasách druhu Desmodesmus subspicatus a dafniích druhu Daphnia magma. Ekotoxikologické testy byly prováděny ve zřeďovací vodě pro dafnie a v testovacím médiu pro řasy. Důvodem testování je registrace REACH barviva Acid Black 26, jež je nutná pro nově zaváděnou chemickou látku v Evropské Unii. V práci jsou popsány validační parametry, vlastní vývoj metody, základní principy ekotoxikologických testů na dafniích a na řasách, které se prováděly v souladu s dokumenty OECD. Měření a testování probíhalo ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví.
Development and validation of HPLC method for determination of a selected dye for testing ecotoxicological
Keywords: HPLC; validace; REACH; ekotoxikologické testy; řasy; dafnie; Acid Black 26; HPLC; validation; REACH; ecotoxicological tests; algae; daphnia; Acid Black 26