Porovnání šíření radiových vln v prostoru a vedení - Kočí, Miloslav (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá popsáním a porovnáním základních parametrů šířící se vlny pro různé druhy prostředí, vedení a pro obdélníkový vlnovod. Dále zahrnuje sestavení náhradního schéma vedení tak, aby se jeho parametry shodovali s parametry různých prostředí. Práce se věnuje prostředí polovodivému, deštivému a prostředí s mlhou. Též je uvažováno prostředí s břito-vou překážkou.
Comparison of radio wave propagation at airspace and line wire
Keywords: činitel šíření; útlumy; fázový posuv; impedance; propagation coefficients; attenuations; phase shifts