"Zelená" vysokoúčinná kapalinová chromatografie - Hodes, Milan (Univerzita Pardubice, 2012)
Analytická chemie a také další chemické obory se v poslední době snaží být ekologicky a zároveň ekonomicky efektivní. Vysokoteplotní kapalinová chromatografie (HTLC) s podkritickou vodnou mobilní fází splňuje obě tato kritéria. HTLC s podkritickou vodou (Green HPLC) nejen že dokáže nahradit v LC separacích toxická organická rozpouštědla, ale navíc nabízí i 5 až 20krát rychlejší separaci s vyšším rozlišením než konvenční HPLC.
"Green" high performance liquid chromatography
Keywords: vysokoúčinná kapalinová chromatografie; vysokoteplotní kapalinová chromatografie; teplotní gradienty; podkritická voda; termicky odolné stacionární fáze; triazolové fungicidy; brombenzoové kyseliny; high performance liquid chromatography; high temperature liquid chromatography; temperature programming; superheated water; thermaly resistant stationary phases; triazole fungicides; brombenzoic acids