Šikana ve zdravotnictví z pohledu manažera - Záleská, Miroslava (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou šikany ve zdravotnictví z pohledu vedoucího nelékařského zdravotnického pracovníka. Cílem práce bylo zjistit od manažerů, jak vypadá šikana na jejich pracovištích (okolnosti, aktéři). Data byla získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů vedených se záměrně vybranými respondenty. Analýza dat ukázala, že respondenti se setkali s různými patologickými formami pracovněprávních vztahů, které měly vždy dopad na celý tým. Běžným zvykem při vyřizování býků byl také rozhovor a situace často vedla k odchodu herce z pracoviště. Výskyt šikany měl negativní dopad na kolektivní a psychiku oběti. Zásadní význam má prevence šikany.
Bullying in healthcare from a manager's point of view.
Keywords: aktéři šikany; bossing; manažer; mobbing; staffing; šikana na pracovišti; bullying; bossing; manager; mobbing; staffing; bullying in the workplace