Využití AI pro podnikové řešení - Kavka, Václav (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá využitím generativní umělé inteligence (Generative AI) v podnikovém prostředí se zaměřením na společnost ČD Cargo, a.s. V první řadě je vymezen pojem "generativní AI". Následně je zmapován vývoj umělé inteligence (Artificial Intelligence), jsou charakterizovány nástroje umělé inteligence se zohledněním několika klíčových technologií, které umožnily vznik a praktické uplatnění generativní AI. Práce zahrnuje kontext technologických trendů, jako jsou zpracování přirozeného jazyka, strojové učení, pokročilé algoritmy atd. Popisuje principy generativních modelů a hodnotí jejich potenciál v podnikových aplikacích. Na základě současného stavu využití umělé inteligence ve společnosti ČD Cargo, a.s. navrhuje možné využití technologie ve vybraném oddělení společnosti. Návrhy se týkají zavedení virtuálního asistenta do webového rozhraní, vytvoření interního vzdělávacího systému a nasazení AI agenta.
Using AI for company solutions
Keywords: umělá inteligence; generativní AI; AI pro firmy; ČD Cargo; optimalizace procesů pomocí AI; artificial intelligence; generative AI; AI for business; ČD Cargo; AI process optimization