Příprava 1-bromnaftalen-2-karboxylové kyseliny - Berčíková, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
1-Bromnaftalen-2-karboxylová kyselina byla připravována z 1-brom-2-methyl-naftalenu. Bylo zjištěno, že přímá oxidace výchozí látky pomocí manganistanu draselného probíhá s velmi nízkým výtěžkem (10%), zatímco oxidace příslušného alkoholu 2 resp. aldehydu 3 probíhá snadno s vysokým výtěžkem. Sloučeniny 2 a 3 byly připraveny ve dvou krocích zahrnující bromaci 1-brom-2- methylnaftalenu a následnou hydrolýzou (látka 2) resp. Sommeletovou reakcí (látka 3).
Synthesis of 1-bromonaphthalene-2-carboxylic acid
Keywords: 1- Bromnaftalen-2-karboxylová kyselina; radikálová halogenace; Sommeletova reakce; oxidace; 1-bromonaphthalene-2-carboxylic acid; radical halogenation; Sommelet reaction; oxidation