OBN chromofory s kondenzovaným aromatickým motivem - Žabenská, Martina (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá několikastupňovou syntézou chromoforů 1,3,2-oxazaborinů s kondenzovaným aromatickým motivem. První část syntézy využívá Suzukiho cross-couplingovou reakci k přípravě arylanilinů nesoucích právě naftalenový, anthracenový a fenanthrenový zbytek. Bylo tak připraveno pět cílových chromoforů a provedena jejich charakterizace pomocí NMR spektroskopie, hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením, infračervené spektrometrie, UV/VIS. Dále byla změřena fluorescenční spektra v pevné fázi a prokázán jejich AIE efekt. U dvou sloučenin byla provedena strukturní analýza v krystalu.
OBN chromophores with condensed aromatic motif
Keywords: Cross-coupling; Suzukiho cross-coupling; fluorescence; AIE/ACQ efekt; oxazaboriny; boron-ketimináty; Cross-coupling; Suzuki cross-coupling; fluorescence; AIE/ACQ effect; oxazaborines; boron-ketoiminates