Diskontinuální sulfátová várka - Skotnicová, Ida (Univerzita Pardubice, 2000)
Pro tři druhy štěpků připravených z tyčoviny borového a smrkového dřeva byly vyšetřovány zejména závislosti výtěžku na stupni odvaření buničiny. Varné postupy Kamyr a SuperBatch byly simulovány ve dvou laboratorních diskontinuálních vařácích. Buničina byla charakterizována délkou vláken a jejich hrubostí. Buničina připravená z netříděných vzorků byla mleta v holandru, přičemž průběh mletí byl popsán mlecí křivkou.
Batch kraft cooking
Keywords: sulfátová várka; borové dřevo; smrkové dřevo; tyčovina; výtěžek; mlecí křivka