Viktorin Janúškúv aneb k chrudimským kořenům Viktorina ze Všehrd - Richter, David (My University, 2021)
Od 19. století až do současnosti věnovala česká historiografie poměrně výraznou pozornost dílu Viktorina ze Všehrd. Byly to především Knihy devatery, které se dočkaly řady analytických studií, avšak ani jeho překladatelská činnost, svázaná s národním humanismem, nezůstala stranou. O něco méně toho víme o jeho pražském životě, avšak i k tomu bylo publikováno několik prací. Naopak nejméně poznatků máme o jeho chrudimských vazbách a kořenech. Tento deficit se snaží napravit předložená studie.
The Chrudim roots of Viktorin Kornel of Všehrdy
Keywords: Viktorin ze Všehrd; Chrudim; humanismus; Knihy devatery; Viktorin of Všehrdy; Chrudim; humanism; Nine Books