Senátorky a poslankyně v zastupitelských orgánech Republiky československé (1918-1938) - Novotná, Anežka (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zaměří na historii politického angažmá žen v Československu v průběhu první republiky (1918-1938). Přiblíží náročnou cestu poslankyň a senátorek ke získání skutečné rovnoprávnosti v parlamentu a senátu. V práci budou představeny klíčové osobnosti ženského hnutí, které se snažily o prosazení zájmů žen v samostatném státě a o vytvoření příznivých podmínek pro vlastní politickou práci. Pozornost bude zaměřena nejen na jejich politické aktivity, ale (v případě několika vybraných zástupkyň jednotlivých politických proudů) i na jejich soukromý život, vzdělání, případně další aktivity. V práci tak budou tyto klíčové osobnosti zobrazeny nejen jako političky, ale jako ženy, manželky či matky.
Senators and deputies in the representative bodies of the Czechoslovak Republic (1918-1938)
Keywords: ženy v politice; volební právo žen; ženské hnutí; Anna Chlebounová; Luisa Landová-Štychová; Františka Ferdinanda Plamínková; Božena Viková-Kunětická; Alice Masaryková; Emma Maria Herzig; women in politics; women's suffrage; women's movement; Anna Chlebounová; Luisa Landová-Štychová; Františka Ferdinanda Plamínková; Božena Viková-Kunětická; Alice Masaryková; Emma Maria Herzig