Restaurování sochy Sv. Jana Nepomuckého na náměstí Plk. Koukala v Luži, (komplexní restaurování sochy a architektury sloupu) - Šmahel, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2011)
Téma praktické bakalářské práce je Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého na náměstí plk. Koukala v Luži. Tato práce popisuje a dokumentuje konzervátorský a restaurátorský zákrok provedený na soše sv. Jana Nepomuckého z Luže. Cílem restaurování byla revize tmelů z minulých oprav, čištění, konsolidace. Na základě vyjádření PÚ nebyly polychromie obnovovány. Na základě vyjádření statika byl realizován systém zajištění kamenného sloupu a osazení na původní místo /www.stado.cz/. Po osazení sochy se sloupem byla z lešení provedena revize kamene a tmelů. Osazení sloupu a sochy- kompletní restaurování proběhlo v další etapě restaurátorské sezóny r. 2010. Fotografie dokumentují celé restaurování.
Restoring sculpture of Jan Nepomucký in Luže
Keywords: baroko; Nepomucký, Jan; sochařství; kámen; Luže; baroque; sculpture; stone