Řízení regioselektivity reakcí v posledních krocích syntéz komplexních látek - Knopfová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce pojednává o řízení regioselektivity reakcí v posledních krocích syntéz komplexních látek. Především se zabývá C-H funkcionalizací substrátu, který obsahuje dvě řídící skupiny, z nichž jedna je foropřepínatelná. V rešeršní části jsou uvedeny obecné informace o LSF reakcích se zaměřením zejména na C-H funkcionalizace, které do této kategorie spadají, a také podmínky ji ovlivňující. V experimentální části je popsána syntéza (E)-N-(4-((3,5-dimethylfenyl)diazenyl)fenyl)acetamidu, a dále pak jeho reakce s diethylazokarboxilátem za katalýzy octanu palladnatého.
Regioselectivity control of the late stage functionalization reactions
Keywords: LSF reakce; C-H funkcionalizace; regioselektivita; palladium; LSF reactions; C-H functionalization; regioselectivity; palladium